Recepty
Pizza ako z pizzerie
Na Slovensku platia 3 zákony: Všetci jedia pizzu. Nikto neje pizzu doma. Takmer nikto nevie spraviť pizzu dobre. Tu je recept, ako na to jednoducho a lacno. Možno sa vo vašej rodine stane pizza pravidelnou pochúťkou. U nás ju jeme každú nedeľu už roky.
- 260 g hladká múka
- 260 g polohrubá múka
- 4 PL olivový olej
- 2 KL soľ
- 1 KL cukor
- 300 ml voda
- 42 g kvasnice
- bazalka
- oregano
- tymián
- 400 g syr (na strúhanie, napr. eidam)
- kečup
- kukurica
- 1 ks paprika
- šunka
- chilli papričky
- syr niva
- 1 ks cibuľa
- klobása
- slanina
porcie
minút
príprava
minút
na 230 °C
Nutričné hodnoty (odhad)Veľmi hrubý odhad pre 1 porciu:
472,00
kcal
94,50
g41.09%
1,75
g2.5%
UPOZORNENIE:
Pozor, 6 surovín nie je započítaných! Výpočet nutričných hodnôt je len veľmi hrubým odhadom podľa hodnôt tabuľky nutričných hodnôt, ktorú nájdete v pravom stĺpci. Varecha vie vypočítať kalorické hodnoty, sacharidy a tuky len zo surovín uvedených v tabuľke, pri ktorých je gramáž v gramoch alebo kilogramoch. Pokiaľ je gramáž suroviny určená všeobecným zadaním (napr. hrnček, trochu, 4 polievkové lyžice) Varecha nevie vypočítať kalorickú hodnotu danej suroviny a v tabuľke ju nahradí otáznikom a v celkovom súčte tento údaj nie je započítaný!
Postup receptu
Základom dobrej pizze je, samozrejme cesto. Potrebujeme hladkú múku (260 g), polohrubú múku (260 g), olivový olej (4 polievkové lyžice), soľ (2 čajové lyžičky), cukor (1 čajová lyžička), vodu (300 ml) a kvasnice (1 balenie = 42 g). Cesto môžete robiť buď stredovekým spôsobom - ručne, alebo v "chlebovači" (domáca pekáreň na chlieb). V každom chlebovači je totiž mód miesenia cesta. Do nádoby nahádžete všetko čo treba a neriešite, o 60 minút je všetko spravené. A teraz pozor! Dôležitá, i keď nie kľúčová vec: cesto spravte deň dopredu a nechajte odležať v chladničke. Ak nestíhate, nevadí, bude stále použiteľné a chutné, ale s odstátím je lepšie!
Prešiel deň - vytiahnite cesto a RUČNE z neho narobte tvar pizze. 1 dávka cesta = 4 veľké pizze. Teraz príde niečo, za čo by na mňa asi Taliani poslali mafiu, ale je to mnou dlhoročne osvedčený recept - ako paradajkový základ použite obyčajný kečup! Skúšal som rôzne pretlaky a neviemčo, ale nebolo to ono, tie sa hodia na spaghetti. Do kečupu k tomu ale zamiešajte ešte roztlačný cesnak a nasledujúce korenia: bazalka, oregano a tymián.
A teraz sa dostávame na križovatku rozhodnutí závyslých od plnosti a pestrosti vašej chladničky a rozpoloženia vaších chuťových receptorov. Pre ukážku vám ponúknem môj obľúbený mix: kukurica, najemno nakrájaná paprika, šunka, chilli papričky, sem-tam niva, olivy a na vrch samozrejme syr, najlepsie nejaký eidam. Kto máte radi, nezabudnite na šampiňóny.
Druhý recept je takzvaná "bratislavská": paradajkový základ, cibuľa, klobása a slanina! Mmmmmm m!
Moje teflónové kruhové plechy zvládajú 230 stupňov, tak nastavte teplotu (čím vyššia tým lepšia) a režim na teplovzdušný ohrev zospodu a pizzu dajte čo najnižšie. Trúbu nechajte dopredu poriadne rozhicovať a potom ju tam nechajte asi 10 minút, príp. podľa potreby.
Podávajte na VEĽKÉ taniere, najlepsie s dobrým slovenským červeným vinom. D CH!
https://varecha.pravda.sk/recepty/pizza-ako-z-pizzerie/1826-recept.html